top of page

Hur väljer du rätt färg till ditt trapphus?

Uppdaterat: 27 aug. 2023

När man målar ett trapphus är det viktigt att välja rätt färg och nyans för att uppnå den önskade effekten. Så hur väljer man rätt färg till ett trapphus?

Vi hjälper dig med färgval och färgsättning av trapphus

Det finns många faktorer att ta hänsyn till, såsom trapphusets storlek, belysning, stil och vilken känsla man vill skapa. En vanlig rekommendation är att använda ljusa färger, som vitt eller beige, för att ge trapphuset en ren och öppen känsla. Dessa färger kan också hjälpa till att reflektera ljuset och göra trapphuset mer inbjudande. Om man vill ge trapphuset mer karaktär kan man överväga att använda sig av en annan färg eller nyans.

Vilka färger passar till trapphus?

Nymålat trapphus - Vilka färger passar till ett trapphus?

Generellt sett brukar ljusa färger som vitt, beige och ljusgrå vara populära val för trapphus, eftersom de ger ett öppet och välkomnande intryck, samt reflekterar ljuset och gör utrymmet ljusare. Men man kan också välja mörkare färger eller accentväggar för att skapa en mer dramatisk effekt eller för att betona en arkitektonisk detalj.


En annan viktig faktor att tänka på är att välja en färg som passar till befintlig inredning och skapar en enhetlig stil. Om trapphuset har en modern inredning, kan man välja en neutral eller pastellfärgad väggfärg. Å andra sidan kan man välja en klassisk eller mer traditionell färg för äldre byggnader.


Det är också bra att välja en färg som är lättskött och hållbar, eftersom trapphus ofta utsätts för slitage och smuts. Välj en färg som är lätt att torka av och som tål repor och nötning.

Det viktigaste är att välja en färg som passar din personliga smak och stil, samtidigt som man tar hänsyn till funktionella faktorer som belysning och storlek på trapphuset.

Vad bör man tänka på när man väljer färg för ett trapphus?

När det gäller att välja färg för ett trapphus finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Här är några exemepel på faktorer att tänka på när man väljer färg:

Storlek på trapphuset

Storlek på trapphus

Om trapphuset är litet kan man överväga att använda sig av ljusa färger för att skapa en känsla av större utrymme. Om trapphuset är stort kan man däremot använda sig av mörkare färger för att skapa en mer intim känsla.


Belysningen i trapphuset

Belysning i trapphus

Det är viktigt att ta hänsyn till belysningen i trapphuset, då färgen kan se annorlunda ut beroende på om det är naturligt eller konstgjort ljus. Det kan vara bra att testa färgen i olika ljusförhållanden innan man bestämmer sig.


Trapphusets stil och inredning

Stil och inredning för trapphus

Om trapphuset har en specifik stil eller arkitektur kan man överväga att använda en färg som kompletterar eller förstärker den. Till exempel kan en gammal byggnad med klassiska detaljer se fantastisk ut med en grå eller beige färg.


Trapphuset känsla

Trapphusets känsla, trapphus med varma toner.

Vilken känsla vill man skapa i trapphuset? Om man vill att det ska kännas varmt och inbjudande kan man använda sig av varma färger som orange eller rött. Om man vill att det ska kännas svalt och avslappnat kan man använda sig av kalla färger som blått eller grönt.

Välj rätt typ av färg för ditt trapphus

Välj rätt typ av färg för ditt trapphus

När man har bestämt sig för färgen är det också viktigt att välja rätt typ av färg. För trapphus är det vanligt att använda sig av en slittålig färg som tål daglig användning och slitage. En halvmatt eller matt färg kan också vara bra för att dölja eventuella ojämnheter på väggarna. Att välja rätt färg och nyans för trapphuset kan ta tid och kräva en del tankearbete, men det är en viktig del av processen för att skapa ett professionellt och hållbart resultat.


Kontakta oss så hjälper dig med färgval och färgsättning av ditt trapphus

Läs mer om hur vi arbetar med trapphusmålning och renovering här

403 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page