top of page

Måla om din lägenhet och villa: Tips och råd från våra målare

Uppdaterat: 24 sep. 2023

Experttips från Timblads Måleri

Att måla om sin lägenhet eller villa är en fantastisk möjlighet att ge den en ny look och känsla. För att få bästa resultat är det viktigt att förbereda sig ordentligt och använda rätt material och tekniker. I det här inlägget svarar vi på några av de vanligaste frågorna och delar tips från våra erfarna målare här på Timblads.

Vilken färg ska jag välja?

Färgvalet är centralt när det kommer till målning. Så hur kan du välja en färg som inte bara passar din smak, utan också kompletterar ditt hem och dess belysning? Jo, för att välja rätt färg är det viktigt att ta hänsyn till rummets storlek, belysning, inredning och framförallt den känsla och atmosfär du vill skapa. Ljusa färger kan ge en känsla av öppenhet och utrymme, medan varmare toner kan skapa en mer inbjudande atmosfär.

Välj rätt färg till din lägenhet eller villa
Vilken färg ska jag välja?

Hur förbereder jag vägg och tak innan målning?

Innan målarfärgen appliceras på väggar och tak är det avgörande att ytan förbereds på rätt sätt. Hur rengör man ytan korrekt? Och hur hanterar man ojämnheter och reparerar små skador? Först och främst är det viktigt att ytan är väl förberedd. Innan du börjar måla är det viktigt att rengöra alla ytor ordentligt för att se till att du får ett proffsigt och snygg resultat. Det bästa sättet är att använda rengöringsmedel eller starkt diskmedel. Rengör sedan ytan noggrant för att avlägsna både smuts och damm. Fyll i eventuella håligheter, sprickor eller skador med lämplig fyllmedel och se till att ytan är slät och jämn innan du börjar måla.

Hur uppnår jag bästa resultat?

Målning handlar inte bara om att öppna en burk och rulla på färg. Utan att använda rätt tekniker kan göra stor skillnad i slutresultatet. Så vilka målningstekniker bör du använda för olika ytor? För större ytor kan en roller vara effektiv, medan en pensel är bättre för detaljarbete och kanter. Måla med jämna rörelser och undvik att övermåla samma område upprepade gånger.

Vilka detaljer bör jag se över för att få ett professionellt resultat?

Det är detaljerna som skiljer en amatörmålning från en professionell målning. En viktig del av detaljmålning är hur man målar kanter och hörn. Så hur skapar man skarpa linjer vid kanter och hörn som ett proffs? Jo, för att uppnå skarpa linjer och rena kanter är det viktigt att använda målartejp och maskeringstekniker. Använd rätt pensel och måla långsamt och noggrant för att undvika att färgen smetar över ytor där den inte ska vara.

Vad ska jag tänka på angående hållbarhet?

En väl utförd målning håller sig vacker över tiden. Detta gör du både sparar tid, pengar och material genom att investera i att i en professionell och nogrann målning för ditt hem. Så hur kan du målningen håller sig över tid? För att säkerställa hållbarheten är det viktigt att använda högkvalitativa färger, penslar och rollers. Undvik att snåla med färgen och måla med ett tillräckligt tjockt lager för att få en jämn täckning. Se även till att ytan är ordentligt förberedd och rengjord innan du målar.


Hur väljer jag en färg som har lång hållbarhet och livslängd
Vad ska jag tänka på angående hållbarhet?

Sammanfattning:

Att måla om sin lägenhet kan vara en rolig och tillfredsställande upplevelse om du tar dig tid att lära dig grunderna och följer experternas råd. Genom att avända lämpliga metoder och kvalitetsprodukter, kan du uppnå det resultat du drömmer om. Vi hoppas att vår vägledning var till hjälp och att du känner dig väl rustad för att lyckas med ditt målningsprojekt.

Om du vill ha professionell hjälp med att renovera ditt hus, villa eller din lägenhet. Kontakta oss på Timblads för en kostnadsfri offert. Har ni frågor, hör av er till Kjell Holmlin, Avdelningschef Timblads Måleriservice.66 visningar0 kommentarer
bottom of page